top of page

ZAKLJUČEK RALLY OBEDIENCE TEČAJA

Zaključek rally obedience (RO) tečaja za pse nad 12 meseci je izpit RO 1 (dodatni pogoj v našem društvu je še opravljen BBH izpit), za pse starejše od 14 mesecev lahko že RO 2 (če imajo opravljen RO 1 izpit in BBH), za pse nad 15 meseci RO 3 (če imajo opravljen RO 2 izpit), za pse nad 16 meseci pa že RO 4 (če imajo opravljen RO 3 izpit). Vsak par vodnik-pes ima na poligonu največ 3 minute časa, da izvede vaje, ki jih je določil in postavil v izbrano zaporedje sodnik. v razredih RO 3 in RO 4 sta na poligonu 2 para, kjer prvi par odlaga (v sedi ali prostor, kar določi sodnik), drugi pa izvaja vaje. Nato se zamenjata. Na koncu izpita vsi tečajniki, ki so pozitivno opravili izpit, prejmejo diplome, izpit pa se jim vpiše v delovno knjižico za BBH ter ostale klasične izpite ali pa v RO knjižico. RO knjižico prejme pes po opravljenem RO 1 izpitu na prošnjo vodnika (knjižico, če je še nima pred izpitom, prejme naknadno).

RALLY OBEDEINCE IZPITI RO 1, RO 2, RO 3, RO 4

Psi so razdeljeni v 3 kategorije glede na njihovo plečno višino:

  • S: psi manjši od 36 cm

  • M: psi od vključno 36 cm do 48 cm

  • L: psi nad vključno 48 cm

Zahtevnost RO razredov se viša s številom novih vaj, ki jih mora pes znati, s številom vaj na progi, s težavnostjo novih vaj in z vajo odlaganje, ko pes dobi na parkur še enega psa za motnjo.

Ker pa je sam šport narejen za vse vrste, velikosti  in starosti psov, psi ne rabijo biti v top telesni formi, vsekakor pa morajo biti sposobni biti zbrani in skoncentrirani vsaj 3 minute.

Z razliko od nižjih klasičnih izpitov se morajo RO psi že v najnižjem razredu popolnoma zavedati svojega telesa, tj. zadnjih nog. Prej ko pes osvoji to znanje, prej se lahko prijavi na prvi RO izpit.

 

 

Pravilnik.

 

bottom of page