top of page

O NAŠEM SLEDARSKEM TEČAJU NA KRATKO

Program vsebuje pripravo psov na izpite FPr 1, FPr 2, FPr 3, FH 1, FH 2 in IPO FH. Pogoj za udeležbo je uspešno opravljen IPS B-BH oz. dobro znanje poslušnosti.

SLEDARSKI TEČAJ

V tečaj sledenja se lahko vpišejo vsi psi, saj znajo vsi psi vohati ne glede na pasmo, poreklo, dolžino smrčka ali njegovo barvo. Edini pogoj za delo na sledi je dobra osnova pri poslušnosti. Zato lahko, če že imate narejen kakšen nižji izpit, trenirate samo sledenje. V kolikor z vašim psom niste opravili še nobenega izpita iz poslušnosti, pa se je potrebno udeležiti tudi začetnega tečaja, kjer dobite osnovo za delo na sledi, brez katere nadaljnje delo ni možno.

 

Skupine v tečaju so velike od 5 do 8 vodnikov, ki trenirajo na različnih težavnostnih stopnjah. Treningi potekajo v naravi, načeloma zgodaj zjutraj. Vsakega začetnika najprej naučimo položiti sled, na kateri začne trenirati njegov pes. Šele čez čas psi vadijo tudi na tujih sledeh.

 

V zakup je potrebno vzeti, da psi pravzaprav že znajo slediti, samo vi do sedaj tega niste znali izkoristiti. Če vam bo sledenje všeč in če boste pridno trenirali, bo vaš pes sposoben slediti tudi več ur stare sledi, vmes pa vam bo pokazal vse tiste predmete, ki jih je oseba, ki ji sledi "izgubila". V naših tečajih se krojijo tudi tekmovalne zvezde v sledenju oz. tudi v tekmovalnem svetu smo že dolga leta uspešni.Sledarski tečaj se zaključi z izpiti "FPr 1", "FPr 2", "FPr 3", "FH 1", "FH 2" in "IPO FH" pred uradujočim kinološkim sodnikom, ki ga delegira Kinološka zveza Slovenije.

 

Na izpitu "FPr 1" pes sledi po sledi vodnika, ki je stara vsaj 20 minut, dolga vsaj 300 korakov, z 2 pravokotnima kljukama, in išče 2 predmeta. Za pristop k izpitu mora biti pes star vsaj 15 mesecev in imeti uspešno opravljen izpit BH/VT.

 

Na izpitu "FPr 2" pes sledi po tuji sledi, ki je stara vsaj 30 minut, dolga vsaj 400 korakov, z 2 pravokotnima kljukama, in išče 2 predmeta. Za pristop k izpitu mora biti pes star vsaj 15 mesecev in imeti uspešno opravljen izpit BH/VT.

 

Na izpitu "FPr 3" pes sledi po tuji sledi, ki je stara vsaj 60 minut, dolga vsaj 600 korakov, s 4 pravokotnimi kljukami, in išče 3 predmete. Za pristop k izpitu mora biti pes star vsaj 15 mesecev in imeti uspešno opravljen izpit BH/VT.

 

Na izpitu "FH 1" pes sledi po tuji sledi, ki je stara 3 ure, dolga vsaj 1200 korakov, s 6 pravokotnimi kljukami, in išče 4 predmete. Sled 2-krat seka sveža tuja sled. Za pristop k izpitu mora biti pes star vsaj 18 mesecev in imeti uspešno opravljen izpit BH/VT.

 

Na izpitu "FH 2" pes sledi po tuji sledi, ki je stara 3 ure, dolga vsaj 1800 korakov, s 7 kljukami, od katerih so 2 do 3 ostre, od 8 stranic pa je 1 oblikovana kot polkrog. Pes išče 7 predmetov. Sled 2-krat seka sveža tuja sled. Za pristop k izpitu mora biti pes star vsaj 18 mesecev in imeti uspešno opravljen izpit BH/VT.

 

Na izpitu "IPO FH" pes sledi 2 tuji sledi v 2 dneh. Sledi sta stari 3 ure, dolgi približno 1800 korakov, s po 7 kljukami, od katerih so 2 do 3 ostre, od 8 stranic pa je 1 oblikovana kot polkrog. Pes išče 7 predmetov na vsaki od sledi. Sledi 2-krat seka sveža tuja sled. Za pristop k izpitu mora biti pes star vsaj 18 mesecev in imeti uspešno opravljen izpit BH/VT.

 

 

Opravljen izpit se vpiše v delovno knjižico psa (dokument, ki ga izda Kinološka zveza Slovenije in je priznana tudi pri Mednarodni kinološki zvezi (FCI)), ki se jo prinese par dni pred izpitom inštrukturju ter jo dobi vrnjeno z vpisanim novim izpitom po izpitu na podelitvi diplom.

bottom of page