top of page

O TESTIRANJU MLADIČKOV NA KRATKO

Testiranje nagonov in temperamenta mladička na idealno 49. dan njegove starosti, tj. ko so možgani že dokončno razviti, naučenega pa še ni toliko, da bi lahko resno vplivalo na rezultate, je pomembno za vzreditelja, da lažje izbere ustreznega psa zase in nadaljno vzrejo ter da lažje najde ustrezne lastnike za vsakega posameznega psa in jim da prave napotke, na kaj morajo biti pozorni pri njihovem novem spremljevalcu.

TEST NAGONOV IN TEMPERAMENTA MLADIČKOV

V društvu imamo več kinoloških strokovnjakov, inštruktorjev z licenco KZS, ki testirajo mladičke članov društva in soustvarjajo ter izboljšujejo teste glede na različne pasme, potrebe vzreditelja in namen psov.

Z osnovnim testom (15 sestavljenih vaj, 30- 60 minut na mladička skupaj z analizo in oceno) se ugotovi naklonjenost psa do tujcev, samozavest, samostojnost, notranjo trdnost, upoštevanje zvočne "korekcije", učljivost, spomin, sposobnost generalizacije vaj, strelomirnost in sluh/gluhoto, odziv na nenaden zvok in vizuelno "nepriliko", nos, nagone (preranjevalni nagon, celotno sekvenco lova, pri prinašalskih pasmah in podobnih prinašalsko žilico, odziv na dlako), sposobnost reševanja problemov.

Če je leglo oz. mladič namenjen za specifično uporabo, se test prilagodi, tj. doda vaje, s katerimi se določi zasnova psa za izbrano aktivnost.

Test se "ocenjuje" deloma opisno, deloma pa se določa točke (od 1 do 6). Po koncu testiranja vsakega mladiča zapisnikar in tester pregledata zapisnik, preštejeta število posameznih točk, ter dodelita psu končno opisno oceno glede na rezultate testa upoštevajoč pasmo, tj. za kaj je bila pasma ustvarjena (za katero delo). Testa ne more noben pes pasti, saj ni negativnih/pozitivnih ocen, temveč se s testom le pridobiva podatek, kakšna pot bo potrebna pri posameznem psu, da bomo prišli do istega cilja oz. ali raje izbrati drugega psa za določeno delo.

Če se na podlagi testa ne da določiti nagonov, ker je npr. pes zelo nezaupljiv do tujcev, vzreditelj čez dan ali dva ponovi test sam, da pridobi še drugo polovico podatkov o psu, ki ni vezana na tujce.

Smisel testa seveda ni le določitev katere sposobnosti so bile psu dane v zibelko, temveč ga tudi osnovno "naučiti" določenih veščin, npr. prinašanja.

Pred zaključkom testiranja se pri psu oceni še zgradbo, tj. pogleda okotenost, ali so "kolesa pod podvozjem", kakovost-močnost kosti, ravnost prednjih nog, ali so prednje in zadnje noge v isti liniji, spodnja in zgornja linija, prsni koš, nastavljenost in nošenost repa, nastavljenost ušes, oči (entropij/ektropij, (ne)priležnost kože očem, češnjevo oko itd.), nosnice (ne dovolj odprte) in nos (barva), dlaka (barva, vzorec), plavalno kožico, če jo pasma ima, ugriz, testisa pri samčkih, da se vzreditelju pomaga pri izbiri psa tudi glede na razstavni potencial mladičkov, saj "več oči več vidi".

Pred testiranjem (na 7. teden starosti mladičkov) obvestite društvo kakšen mesec prej, da pripravimo ustrezen test glede na pasmo in vaše želje, da si tester-zapisnikar-snemalec sprostijo urnik na dan testiranja, da imate dovolj časa pripraviti vse, kar je potrebno za test iz vaše strani.

Potrebujete omejen prostor, kjer mladiči še niso bili, z minimalno oz. brez motenj. Če je vreme nenaklonjeno (visoke-nizke temperature, dež, sneg, je ta prostor notranji).

Ostale potrebščine, ki jih boste morali pripraviti (sveže meso, naluknjana pol-literska plastenka z dišečo hrano, doneč lonec s kuhavnico, dežnik, brisača, brisačka na vrvici, škatle za čevlje oz. podobna velikost, na majhne koščke narezana salama, različna prinosila-igrače itd.) vam javimo v vsaj 2 tedna pred testom.

Tujcev ter gledalcev naj bo minimalno potrebno, saj je za psa tujec že tester, prav tako pa mora biti s strani gledalcev tišina, da ne motijo testa, kar je pri večjih družbah težje dosegljivo.

Psi morajo biti spočiti, naspani, ne lačni (da razmišljajo le o hrani) in ne siti (da lahko le še obsedijo-obležijo). Če je leglo večje, se lahko mladiče testira v 2 zaporednih dnevih, saj je testiranje naporno tudi za testerja.

bottom of page