top of page

O NAŠIH TRENINGIH VODNIH ŠPORTOV

Treningi pasjih skokov v vodo in hitrostnega plavanja potekajo od pozne pomladi do zgodnje jeseni, ko je vreme naklonjeno in temperature primerne, na različnih lokacijah. Pred tekmami so treningi bolj pogosti.

Aktivnost ni ustrezna za pasme, ki imajo velik delež teže v sprednjem delu telesa, saj niso sposobne plavati brez utapljanja-utopitve (npr. angleški buldog). Za vse ostale pse, ki so vodoljubni, in ki radi skačejo ali plavajo, so vodni športi dobrodošla aktivnost, saj enakomerno in zdravo krepijo mišice ter ne škodujejo sklepom.

VODNI ŠPORTI

Pri vodnih športih pes z zaletom (lahko tudi iz le mesta, če tako želi) skoči iz roba bazena ali pomola v bazen/jezero v daljino, višino oz. se meri kako hitro pes plava. Pri tem se lahko uporablja različna plavajoča prinosila, ki so lahko vržena v vodo med tekom psa ali pa ko je pes še na stojišču. Pri skoku v višino ter hitrostnem prinašanju so prinosila na nosilcih že ko je pes na stojišču.

Pse se na treningih uči plavati, osnovno prinašati (najprej na kopnem) ter skakati v vodo. Nauči se jih tudi počakati na stojišču, če tekmovalec nima pomočnika.

S treningi se krepi plavalno kondicijo psa (da lahko plava dlje časa), kot tudi odrivne mišice (da lahko skoči dlje in pod optimalnim kotom).

 

Vodni športi (dock diving, dock jumping), od katerih damo poudarek na skoke v daljino:

  1. skok v daljino: skok iz pomola v bazen/jezero za prinosilom

  2. skok v daljino z lovljenjem prinosila: prinosilo se vrže iz pomola tako, da ga pes ujame v zraku predno se pes dotakne vodne gladine

  3. skok v višino: skok iz pomola v bazen/jezero za prinosilom na nosilcu

  4. hitrostno plavanje: plavanje iz ene na drugo stran bazena

  5. hitrostno prinašanje: skok iz pomola, plavanje do prinosila na koncu bazena ter nazaj

  • iron dog: tekmovanje v 1., 3. in 5. disciplini

  • duelig dogs: izločevalno tekmovanje 2 parov vzporedno v hitrostnem prinašanju

bottom of page