top of page

O NAŠEM ZAČETNEM TEČAJU A NA KRATKO

Tečaj zavzema izobraževanje vodnikov in pripravo skupaj s psi za izpit IPS "A". Začetni tečaj šolanja psov je nadgradnja šolanja v mali šoli, a tokrat s poudarkom na poslušnosti. Vsekakor pa tudi v začetnem tečaju namenimo čas nadaljni socializaciji in pomoči pri reševanju problemov vaših psov. Obiskovanje male šole pred začetnim tečajem ni pogoj, vsekakor pa bistveno olajša delo vodnikom v začetnem tečaju.

ZAČETNI TEČAJ A

V začetni tečaj se lahko vpišejo vodniki s psi, ki so na dan vpisa stari najmanj 7 mesecev. Psi so lahko veliki, srednji in mali, ne glede na poreklo ali pasmo. Skupine v tečaju so velike od 5 do 8 vodnikov. Psi imajo tako "sošolce", da lahko v obdobju pasje pubartete poteka nadzorovana socializacija s psi naprej. Ker so pa skupine še vedno dovolj majhne, pa se vodja tečaja posveti vsakemu posameznemu paru.

Začetni tečaj A se zaključi z izpitom IPS "A" pred uradujočim kinološkim sodnikom, ki ga delegira Kinološka zveza Slovenije. IPS "A" sestavljajo vaje osnovne poslušnosti:

  • vodenje na povodcu,

  • sedi,

  • prostor,

  • odpoklic,

  • odlaganje in

  • obnašanje psa v skupini ljudi.

 

 

Tečajniki s psi, ki bodo na dan izpita starejši od 14 mesecev, pa lahko preskočijo IPS "A" in gredo direktno na IPS "BBH", ter hkrati preskočijo "začetni tečaj A" oz. obiskujejo "začetni tečaj BBH". če za IPS "BBH" še niso dobro pripravljeni, potem na dan izpita opravljajo IPS "A"; po naslednjem tečaju pa IPS "BBH". Slednje (dvojni začetni tečaj) daje tudi boljše rezultate na izpitih in v življenju, kar priporočamo sploh pri prvem šolajočem psu.

 

Ob uspešno opravljenem izpitu dobijo psi diplomo ter delovno knjižico (naknadno), v katero je vpisan opravljen izpit. Delovna knjižica je dokument, ki ga izda Kinološka zveza Slovenije in je priznana tudi pri Mednarodni kinološki zvezi (FCI).

bottom of page