top of page

O NAŠEM ZAČETNEM TEČAJU BBH NA KRATKO

Tečaj zavzema izobraževanje vodnikov in pripravo skupaj s psi za izpit IPS "BBH". Začetni tečaj šolanja psov je nadgradnja šolanja v mali šoli, a s poudarkom na poslušnosti. V primerjavi z začetnim tečajem A na začetnem tečaju BBH damo veliko poudarka na poslušnosti, ko pes ni na povodcu. Vsekakor pa tudi v začetnem tečaju  BBH namenimo čas nadaljni socializaciji in pomoči pri reševanju problemov vaših psov. Obiskovanje male šole  in začetnega tečaja A pred začetnim tečajem BBH ni pogoj, vsekakor pa bistveno olajša delo vodnikom in daje boljše rezultate na izpitih, kot tudi v življenju.

ZAČETNI TEČAJ BBH

V začetni tečaj se lahko vpišejo vodniki s psi, ki so na dan vpisa stari najmanj 8 mesecev. Psi so lahko veliki, srednji in mali, ne glede na poreklo ali pasmo. Skupine v tečaju so velike od 5 do 8 vodnikov. Psi imajo tako "sošolce", da lahko v obdobju pasje pubartete poteka nadzorovana socializacija s psi naprej. Ker so pa skupine še vedno dovolj majhne, pa se vodja tečaja posveti vsakemu posameznemu paru.

Začetni tečaj BBH se zaključi z izpitom IPS "BBH" pred uradujočim kinološkim sodnikom, ki ga delegira Kinološka zveza Slovenije. IPS "BBH" sestavljajo vaje osnovne poslušnosti:

  • vodenje na povodcu,

  • vodenje brez povodca,

  • sedi,

  • prostor,

  • odpoklic,

  • odlaganje in

  • obnašanje psa v skupini ljudi.


IPS "B-BH" poleg osnovne poslušnosti na poligonu sestavljata še 2 dela:

  • pisni test za vodnika z vprašanji s področja kinologije in

  • preizkus obnašanja psa v urbanem okolju.


 

Tečajniki s psi, ki bodo na dan izpita starejši od 12 mesecev in mlajši od 14 mesecev, lahko opravljajo izpit IPS "A". Ravno tako tečajniki, ki še niso popolnoma pripravljeni na IPS "BBH". Po naslednjem začetnem tečaju ali pa le še par urah (odvisno, kako dobro sta vodnik in pes pripravljena na izpit), pa IPS "BBH".

 

Vodnik po svojem prvem pozitivno opravljenem IPS "BBH" pridobi kinološki naziv "vodnik psa spremljevalca" ter prejme dokazilo o opravljenem izpitu v obliki kartice.

 

Za pse, ki že imajo opravljen izpit IPS "A", se delovno knjižico (dokument, ki ga izda Kinološka zveza Slovenije in je priznana tudi pri Mednarodni kinološki zvezi (FCI)) prinese inštrukturju par dni pred izpitom ter jo dobi vrnjeno po izpitih na podelitvi diplom. Ostali jo dobijo ob uspešno opravljenem izpitu naknadno z vpisanim izpitom.

bottom of page