top of page

ZAKLJUČEK SLEDARSKEGA TEČAJA

Zaključek sledarskega tečaja za pse nad 15 meseci je lahko izpit FPr 1, FPr 2 ali FPr 3. Psi starejši od 18 mesecev lahko opravljajo že FH1 oz. FH 2, psi nad 20 meseci starosti pa tudi IPO-FH, ki je najvišji sledarski izpit. Vsi izpiti se opravljajo pred uradojočim sodnikom, ki ga določi Kinološka zveza Slovenije (KZS). Sledi se položijo  že zgodaj zjutraj, nekatere celo 3 ure preden na sled pride pes. Ker tem izpitom sledijo izpiti, ki potekajo na poligonu, pride tudi pes sledar na vrsto že v zgodnjih jutranjih urah. Čas, ki ga posamezen par porabi je odvisen od stopnje izpita. Pri najnižjem izpitu ima par 15 minut časa, da izdela sled, pri najvišjem pa 45 minut. Višji ko je izpit,  večja mora biti fizična in mentalna kondicija psa. Na koncu izpita vsi tečajniki, ki so pozitivno opravili izpit, prejmejo diplome, izpit pa se jim vpiše v delovno knjižico.

SLEDARSKI IZPITI FPr 1, FPr 2, FPr 3, FH 1, FH 2, IPO-FH

Zahtevnost sledi se viša z dolžino in staranjem sledi, z menjavo vodnikove sledi za tujo sled, s križanjem sledi s strani tretjih oseb, s številom ter ostrino kljuk in z dodatkom krive linije.

Tako mora vodnik ne le trenirati sledenje s psom, temveč poskrbeti, da bo pes fizično in mentalno v top formi, sploh pri najvišjem sledarskem izpitu, IPO FH, ki poteka 2 dni.

Več o izpitih: FPr 1, FPr 2, FPr 3, FH 1, FH 2, IPO FH.

Pravilnik.

bottom of page